Personal

Un exemple d’informació turística accessible: Lleidatur

Avui no us volem parlar d’una ruta que haguem fet, ni d’un museu ni de cap parc en concret. Aquesta vegada el nostre post us vol parlar d’una iniciativa de Turisme de Lleida de la qual crec que molts municipis haurien de prendre exemple. Dins la seva web generalista Lleidatur, podem trobar un apartat de turisme accessible on es detallen els allotjaments (hotels i turisme rural) així com molts tipus d’activitats com el termalisme, el golf, les visites naturalístiques o els espais culturals.

No podem evitar preguntar-nos per qué no es generalitza aquest tipus d’informació a molts altres ajuntaments. Si bé darrerament hem notat un canvi (acabem de rebre el programa d’activitats de la comarca de La Selva i com a mínim, en els allotjaments i restaurants han fet constar el símbol internacional d’adaptació) creiem que encara estem lluny del que seria desitjable, una total estandarització. Igual que es fa constar si les activitats són apropiades per fer amb nens (l’anomenat “turisme en família”, tan de moda) s’haurien de fer constar les característiques perque cada persona sapigués que es pot trobar. I que no ens faci por dir que una activitat és impracticable en cadira de rodes, més val saber-ho amb antel.lació que no pas anar-hi inútilment. Ja ens fem al càrrec de que les excursions per la muntanya, a no ser que es tracti d’una via verda, difícilment seran accessibles. Però les visites al patrimoni de molts municipis sí que ho pot ser, i en canvi, no ho fan constar.

Resumint, encara hem de fer molt de camí per fer realitat la definició que Lleidatur fa constar a la seva pàgina: “el turisme és un bé social de primera magnitud que ha d’estar a l’abast de tots els ciutadans, sense que cap grup de població en pugui quedar exclòs, amb independència de les circumstàncies personals, socials, econòmiques o de qualsevol altra índole que concorrin en els seus components. Un entorn inclusiu d’oci és aquell en el qual totes les persones tenen cabuda i s’interrelacionen. En la gestió dels projectes d’oci, el foment de l’equiparació d’oportunitats i la participació son elements necessaris en la posada en pràctica de la filosofia de la inclusió”.