Museu del Ferrocarril. Vilanova i la Geltrú

Dificultat: fàcil, i en alguns llocs, millorable.

Aquesta vegada va de museus i de cultura, visitarem el Museu del Ferrocarril , un petit viatge cultural, museístic. Enfilem cap a Vilanova i la Geltrú, província de Barcelona, ben comunicada tant per carretera com per tren, encara que no recomanem massa el tren per apropar-nos, ja que Renfe no ha fet 100% els seus deures a nivell d’adaptació per usuaris de cadires de rodes. I si que hi han trens accessibles, encara que des de la pròpia web de Renfe, no asseguren que el tren marcat com adaptat, realment ho sigui. Veure per creure, visitem entre d’altres el Museu del Ferrocarril i no podem viatjar fins aqui en tren. 🙁

Un cop feta la crítica constructiva, entrem en matèria. El museu del Ferrocarril està molt a la vora de la estació del tren,
Destacar que l’accessibilitat és adient, no trobarem massa barreres (ja veureu desprès el perquè), la entrada es per rampes, tenen lavabos accessibles.

El Museu del Ferrocarril forma part del grup del Museu de la Ciència i la Tècnica des de 1996. El preu de la entrada ( entre 3 i 6 euros), varia si som pensionistes, aturats, treballadors de empreses ferroviàries, membres de Associacions de Amics del Ferrocarril…,
Que trobarem dins el Museu? Doncs història, força història del món dels ferrocarrils, internacional, espanyola i catalana. El Museu està dividit en diversos espais. A la part de la recepció trobarem la història general dels ferrocarrils,

Espai principal i recepció del Museu dels Ferrocarrils a Vilanova i la Geltrú, Barcelona

des dels seus començaments fins parts mecàniques de com funcionava una estació, passant per una petita botiga (el merchandising no falta, però es molt útil, llibres, maquetes de locomotores i material ferroviari divers). A nosaltres ens va cridar la atenció, la taula d’enclavaments THOMSON-HOUSTON, 1924, un “estri” que serveix per indicar i organitzar la entrada de trens amb el seu corresponent canvi de vies. Data de 1924 i era un treball bastant mecànic.

Posteriorment aquest tipus de senyalització i control va ser més modern, que es recolzaven en panells no digitals amb llumetes.

Un cop hem assimilat conceptes teòrics i de dates , ens adrecem a la part exterior del museu, a la que podrem accedir per una rampa, i trobarem diverses zones:

Rampa per sortir a la zona exterior del Museu del Ferrocarril, Vilanova i la Geltrú, Barcelona

zona de revisió i “descans” de les locomotores, amb uns dipòsits d’aigua, per ajudar a refredar la maquinària,

Zona Exterior del museu. Dipòsit d'aigua

la del documental amb la història del creador de la fàbrica,
i una de les zones segurament més interessants o potser la que provoca més admiració, es on podrem veure vagons, trens, locomotores de totes les èpoques (i pujar a alguns si no anem en cadira de rodes, ja que tots son impracticables per la seva tipologia de construcció) i nomès veure sino també aprendre coses, coses que per exemple jo no savia, com segons la numeració tenen unes característiques o d’altres, potència, número d’eixos…

Zona de Locomotores
Vagó Vilanova - Reus

I un cop empapats de locomotores i vagons, ens anem a l’altre banda, just al davant i podrem veure diversos trens de diferents èpoques, contemporanis com el Talgo, i podrem pujar (excepte si anem en cadira de rodes, ja que no han previst accès i no es pot, la porta es massa estreta) i veure la simple i vintage decoració, tant en primera com en segona classe (quan hi varem anar, tenia horaris de visita, en el nostre cas, un dissabte de 11 a 12,30 aproximadament).

Talgo

Sobre l’accessibilitat de l’espai comú, on estan la majoria de les locomotores i trens, no es massa bona per cadires de rodes, hi ha una mica de grava i vies sense nivellar, ens costarà accedir, amb ajuda i paciència podrem, però ja us diem que fàcil no es. El gestor del Museu (crec que es la Diputació de Barcelona) podria fer mes accessible aquesta zona, ampliant les passeres de ciment com ha fet a altres bandes del museu, i trams de goma (com tenen alguns passos a nivells en actiu) per poder creuar les vies i arribar als trens. Es qüestió d’inversió económica, esperem poc a poc vagin caient en el compte i ho adaptin millor, seria d’agraïr.

I per finalitzar la visita, ens adreçarem a l’altre cantó de la plaça. o podem anar abans de veure els trens, per entrar dins del món del transport en ferrocarril, vagons de mercaderies, contenidors específiques per empreses de missatgeria. Cada vagó, locomotora, espai té informació històrica i técnica molt ben estructurada.

Zona i espai de Mercaderies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Seguretat *