Els Aiguamolls de l’Empordà i la Ciutadella de Roses

Dificultat de la ruta: fàcil a la majoria d’espais.

L’Alt Empordà és una comarca dificil d’oblidar: planera, amb un paisatge preciós que ha estat cruïlla de cultures.
Per fer els desplaçaments entre els espais triats és necessari fer servir cotxe. De totes maneres, al ser una comarca força plana, la bicicleta també és un vehicle perfecte. Fent-ne servir una d’urbana i una handbike elèctrica hem recorregut força kilòmetres sense gairebé adonar-nos-en.

Ens hem allotjat a Can Mas, una masia rural amb habitacions a la planta baixa, i amb dimensions adients per a persones amb mobilitat reduïda, tot i que no està 100 per cent adaptada. Com sempre, l’estada a l’establiment ens anirà millor o pitjor depenent de la nostra situació de mobilitat (en aquest cas, per exemple, els miralls de les cambres de bany no estan a nivell per poder-nos-hi mirar). No tindrem cap dificultat per accedir al menjador per l’esmorzar. El jardí i la piscina també són a peu pla.
No tindrem tampoc cap dificultat per aparcar el cotxe, hi ha espai suficient a l’exterior.

Entrada i zona d’aparcament de Can Mas.

Des de la casa fins al poble de Sant Pere Pescador tenim un carril bicicleta força ben segregat de la carretera local, l’Avinguda d’Empúries. Només caldrà tenir precaució en un parell de punts, on queda difuminat: on hi ha una petita rotonda i els cotxes poden sortir sense mirament i en un lloc on el compartirem per sobre de la vorera amb els vianants. Tenint en compte aquestes dues precaucions no ha d’haver-hi problemes.

Carril bici es creua amb una rotonda
Carril bicicleta a la vorera, compartit amb vianants, molt a la vora de Sant Pere Pescador.

La zona és molt planera com hem dit abans, i veurem paisatges com aquest.

Paisatge de L'Alt Empordà.
Paisatge de L’Alt Empordà de camí a Sant Pere Pescador.
Paisatge de L’Alt Empordà.

Recomanació

Anar a l’Alt Empordà a la primavera o a l’hivern. La natura es mostra força activa en aquestes èpoques, bé per floració intensa, bé per poder veure i fotografiar el munt d’estornells durant les postes de sol a l’hivern. Nosaltres vam anar al mes de maig, i estava força verd i viu.

1era tarda

Ben dinats, agafem la handbike elèctrica i la bicicleta urbana des de l’allotjament i enfilem cap al riu Fluvià. El punt de partida del riu es troba darrera l’oficina de Turisme de Sant Pere Pescador, i no deixem aquest camí de fàcil recorregut fins arribar a un desviament a la dreta que ens portarà a la Casa de Turisme Mas del Mar on haurem de fer mitja volta ja que el paviment no ens facilitarà les coses per circular, i encara que puguem uns metres més, tot seguit la sorra de la platja ens limitarà el pas. La idea d’aquest recorregut es fer un passeig en silenci i tranquil ben acompanyats pel riu.

Vistes del poble de Sant Pere Pescador i el riu Fluvià.
Punt d’observació.

2on dia

Al dia següent, un cop esmorzats, enfilem camí cap a la Ciutadella de Roses, un espai museístic, de pagament, molt ben organitzat on gaudirem i aprendrem molt sobre les diferents cultures que han imprès caràcter a l’Alt Empordà.

Accès a la Ciutadella de Roses
Accès a la Ciutadella de Roses

Important

A la porta tenim diverses places d’aparcament reservades per a persones que disposin de targeta d’autorització de mobilitat reduïda.

Conviurem per un parell o tres d’hores amb diverses societats,

Ceràmica. Ciutadella de Roses
Ceràmica. Ciutadella de Roses
La Sílvia al espai museístic de la Ciutadella de Roses.
La Sílvia al espai museístic de la Ciutadella de Roses.

des del segle IV AC fins el segle XIX, espais grecs, romans, medievals (el monestir i el nucli urbà) i de l’època moderna, hi ha les restes de diferents edificis militars.

La Ciutadella de Roses.
Camí dins la Ciutadella de Roses.
La Ciutadella de Roses.
Nucli Urbà a La Ciutadella de Roses.
La Ciutadella de Roses.
La Ciutadella de Roses.
La Ciutadella de Roses.
La Ciutadella de Roses.

Un cop visitada la Ciutadella de Roses (ocupa ben bé un matí sencer) ens anem a dinar. El restaurant triat es l’Àncora, de preu correcte i a nivell pla des del Passeig.

Ben dinats, enfilem cap als Aiguamolls de l’Empordà, concretament la zona del Cortalet, un espai i centre informatiu preparat per visitar fent servir una cadira de rodes. Ens obriran una porta ampla per poder accedir còmodament, encara que els Aiguamolls és una zona natural oberta les 24 hores. L’horari del Cortalet és de 9 del matí fins les 16:00 (hivern) o fins les 18:30 a l’estiu. Un cop passat aquest horari, podrem accedir al recinte dels Aiguamolls per una altra porta, encara que depenent de quina cadira es porti, es poden tenir problemes perquè no és tan ampla com l’anterior que és la que s’utilitza dins l’horari. Això ho fan per evitar que les bicicletes circulin fora d’horari (pel Cortalet tenen accès restringit).
L’aparcament (amb places reservades per a PRM) vora el Cortalet és de pagament. A nosaltres ens va costar 5 euros tot el dia. Quan arribes a la recepció dels Aiguamolls, pagues i et donen un ticket per sortir. És una bona manera de accedir amb comoditat.

Zones per a PMR al pàrquing del Cortalet.
Zones per a PMR al pàrquing del Cortalet.
Camins accessibles als Aiguamolls de l'Empordà
Camins accessibles als Aiguamolls de l’Empordà

El Cortalet és un bon exemple del que podrem trobar a la resta dels Aiguamolls: zones humides, i força ocells, que tant a la primavera com a l’hivern estan en plena jornada migratòria, cap el calor del sud o cap a caloreta de les nostres contrades. Els camins estàn força ben compactats, tenint en compte que és un parc natural i no es pot alterar l’ecosistema. Tindren més dificultats per circular si ha plogut ja que tindrem força fang i en aquestes condicions no és còmode. Us animen a anar i a adaptar-se a la situació natural que es poguem trobar, ho gaudirem molt.

Dins del Cortalet tenim dues rutes: la primera fins el Mas del Matà, 2.5 quilòmetres i la segona des del Mas del Matà fins Les Llaunes, on veurem un estany ple d’ocells. La nostra recomanació és caminar i rodar en silenci per no destorbar la fauna. Pel camí veurem punts de guaita accessibles, unes zones amb finestres i espais per cadires de rodes. Algunes estàn en alçada, però no us quedareu sense veure, ocells, daines…, ja que han construït una rampa que amb ajuda podreu pujar, per la llargària i la inclinació.

Accessos als punts d'observació del Cortalet
Accessos als punts d’observació del Cortalet
Els aiguamolls de l'Empordà
Els aiguamolls de l’Empordà. Les Llaunes
Els aiguamolls de l'Empordà
Els aiguamolls de l’Empordà

I molt important, seguir les indicacions de conservació de l’espai, un espai fràgil i que mereix que tinguem cura entre tots.

I fins aqui les explicacions de la ruta. Desitgem ho gaudiu molt quan hi aneu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.